El balanç calòric, la clau per perdre greix i guanyar massa muscular

Quan parlem de millores de la composició corporal (perdre greix i guanyar massa muscular) podem trobar multitud de camins diferents per assolir-ho. La dieta cetogènica, la dieta paleolítica, la dieta alta en hidrats de carboni, la dieta baixa en greixos, l’entrenament HIIT, l’entrenament LISS… són algunes de les opcions que trobem a les xarxes i que asseguren l’assoliment dels nostres objectius (principalment referint-se a  objectius estètics, tot i que molt lligats a la salut).

Són opcions per arribar-hi, malgrat el que hem d’entendre i el que regirà els canvis que es produeixen en el nostre organisme són les bases fisiològiques (de funcionament del cos). I si parlem de bases fisiològiques, la clau és el BALANÇ CALÒRIC.

 

Comencem per la base.

Simplificant molt el concepte de balanç calòric (que en realitat és molt complex i influenciat per moltíssims factors biològics, econòmics, socials, culturals, psicològics…), aquest s’explica i es regeix mitjançant la teoria CICO (Calories In vs Calories Out).

Aquesta es representa gràficament amb una balança, a un costat hi trobem les Calories que ingerim a través de l’alimentació (Calories In, mesurat en kcal, que són una unitat de mesura d’energia) i a l’altra banda trobem les Calories que gastem en el nostre dia a dia (Calories Out). Sí, les calories importen i són la base de la piràmide (veure imatge [1]), però això NO significa que siguin l’únic aspecte important.

 

 

[1]- Imatge del llibre ‘’The Muscle & Strenght Pyramid – Nutrition’’ De Eric Helms, Andy Morgan y Andrea Valdez

Segons com sigui la nostre ingesta i la nostre despesa energètica ens podem trobar en una d’aquestes situacions.

 

BALANÇ CALÒRIC NEUTRE

En aquest cas la nostre despesa energètica seria molt similar a la ingesta, el pes de la persona segurament variaria molt poc al llarg del temps (per no dir res), de manera que els processos fisiològics tendeixen cap a l’estabilitat (taxa d’oxidació i reposició de greixos és similar, taxa de degradació i creació de proteïnes musculars es manté similar…).

 

BALANÇ ENERGÈTIC POSITIU

En aquesta situació de balanç energètic positiu, la ingesta energètica és més elevada que la despesa, és a dir, ingerim més calories de les que gastem en el nostre dia a dia. El pes de la persona sol augmentar, els processos fisiològics estan orientats cap a la creació de nous teixits (greix principalment, i múscul si es dona l’estímul necessari a través de l’entrenament).

 

BALANÇ ENERGÈTIC NEGATIU

La darrera situació és el balanç calòric negatiu, el que busca la majoria de la gent. Per sort o per desgràcia. Dels factors que ens hi motiven ja en parlarem en una altre ocasió. És el clàssic ‘’perdre pes’’ (tot i que hauríem de parlar de PERDRE GREIX), la despesa energètica supera la ingesta, i el cos ha d’utilitzar les reserves energètiques de l’organisme (teixit adipós, és a dir, el greix) per a obtenir la energia necessària per a realitzar les tasques del dia a dia.

 

En properes entrades parlarem sobre els  aspectes en els que podem incidir a cada banda de la balança, per decantar-la cap a un cantó o l’altre, segons els nostres objectius.

 

Alex Leautaud Quiroga, Graduat en Nutrició Humana i Dietètica.


 

Recorda que ja tenim el servei de nutrició actiu al Tossalet. Si vols que t’ajudem a aconseguir els teus objectius de forma eficient i agradable a través de la nutrició, pots consultar la informació al següent enllaç o posar-te en contacte amb nosaltres a info@eltossalet.cat i al telèfon 93 821 45 45 i demanar informació.

Pots seguir a l’Alex a Instagram com a @alexlequ_nutricion, on comparteix informació de qualitat que segur et pot interessar.

Comments are closed.